Corona-vaccinatie, voordelen groter dan de risico’s

AstraZeneca
De laatste tijden horen we op het nieuws veel over het vaccin ‘AstraZeneca’, wat door huisartsen en GGD wordt gegeven. Een tijd geleden was het gestopt en daarna weer hervat. Wereldwijd waren er best wat meldingen over een ernstige complicatie als trombosevorming en een tekort aan bloedplaatjes, vooral bij mensen jonger dan 60 jaar.

Op 8 april is er een definitief besluit genomen dat mensen onder de 60 jaar niet meer gevaccineerd zullen worden met AstraZeneca. Het is nog niet duidelijk met welk vaccin deze mensen dan wel zullen gevaccineerd.

Veel dragers van thalassemie en sikkelcelziekte, van 60 jaar en ouder die een oproep krijgen van de huisarts voor vacccinatie met AstraZeneca vragen zich af of ze dit vaccin als drager wel mogen nemen. We begrijpen alle frustraties, maar bij dragers van thalassemie of sikkelcelziekte is er sprake van een afwijking van de rode bloedcellen en NIET van de bloedplaatjes. Als je verder geen onderliggende aandoening hebt of medicijnen slikt die verhoogde kans geeft op trombose, dan kun je je in principe gewoon laten vaccineren.  Twijfel je toch (dat is heel normaal voor iedereen), neem dan contact op met je huisarts

Voordeel nog altijd groter dan risico’s
Woensdag 7 april, werd door EMA bekend gemaakt dat de genoemde zeldzame complicatie als een zeer zeldzame bijwerking van het AstraZeneca-vaccin nu officieel wordt aangemerkt. De bijsluiter zal hierop worden aangepast. Desondanks, is het voordeel dat het vaccin oplevert nog altijd groter dan de risico’s.

De kans op de zeer zeldzame bijwerking is waarschijnlijk kleiner dan 1 op 100.000. Het EMA blijft het vaccin daarom aanbevelen; de voordelen van het vaccin wegen op tegen de risico’s. Emer Cooke, directeur EMA, noemt AstraZeneca zeer effectief.

Het EMA benadrukt dat het belangrijk is dat medisch specialisten de bijwerking snel herkennen en vroegtijdig behandelen. Dit bevordert de kans op herstel en het voorkomen van complicaties.

Na vaccinatie moet je alert blijven op bepaalde symptomen en direct contact opnemen met een arts bij:

  • Kortademigheid
  • Pijn op de borst
  • Zwelling in de benen
  • Aanhoudende buikpijn
  • Zware, voortdurende hoofdpijn of wazig zien
  • Kleine onderhuidse bloedingen elders dan rond de injectieplaats

En dan? Is er nog wat tegen te doen?
Een officiële behandelplan is er niet, maar er is wel een behandeladvies voor mensen die dit soort ernstige stollingsproblemen hebben, aldus Saskia Middeldorp, internist en trombose-expert, in het NPO Radio 1-programma Nieuws & Co

Hoe zit het met andere vaccins en deze meldingen?

Ook bij het Janssen-vaccin en het Moderna-vaccin zijn na het vaccineren meldingen binnengekomen van de zeldzame combinatie van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes. Bij Janssen gaat het om drie meldingen, bij Moderna om vijf. Met beide vaccins zijn miljoenen prikken gezet.

De patiënten in de medisch hoog-risicogroepen worden in het ziekenhuis voornamelijk gevaccineerd met Moderna.
Een grote groep patiënten met sikkelcelziekte en thalassemie hebben inmiddels al een hun eerste vaccinatie gehad en wachten op de tweede. Tot nu toe zijn de vaccinaties goed gegaan zonder (ernstige) bijwerkingen. We horen alleen positieve verhalen.

Behoor je tot de medisch hoog-risicogroep, maar heb je nog geen oproep gekregen van het ziekenhuis? NEEM DAN DIRECT CONTACT OP MET JE HEMATOLOOG / INTERNIST !


Specialisten merken op dat sommige patiënten wat terughoudend zijn. Er zijn wat patiënten niet op komen dagen of ze willen niet gevaccineerd worden. Dat is jammer. De keuze blijft natuurlijk bij de patiënt zelf, maar artsen raden aan om je wel te laten vaccineren! We begrijpen de angst van mensen, maar volgens experts wegen de voordelen van vaccinatie echt vele malen zwaarder.


Het belang van de corona-vaccinatie:
Het biedt bescherming. Het lichaam is door vaccinatie beter voorbereid tegen een infectie met het Covid-19-virus. Je kunt na een vaccinatie een beetje grieperig worden, maar dat hoeft niet perse. Met het vaccin wordt je afweersysteem namelijk getriggerd om antistoffen te maken tegen het virus. Na 2 vaccinaties ben je maximaal beschermd. Wanneer je dan toch nog in aanraking komt met het virus, heeft je lichaam in ieder geval al wat afweer er tegen, dat je er niet meer (erg) ziek van kan worden.

Mensen die besmet zijn met Corona kunnen heel ziek worden en hebben dan veel meer kans op trombose en overlijden. Bij vaccinatie is die kans maar heel erg klein, dus zeldzaam. Zie link: Onderzoek naar relatie corona en trombose
Veel vrouwen slikken ook de pil. Ook bij die vrouwen is de kans op een trombose veel hoger dan door vaccinatie.

Zijn er bepaalde groepen die meer risico lopen door het vaccin?
De meeste meldingen van het zeldzame ziektebeeld komen voor bij mensen onder de 60 jaar, vooral bij vrouwen. Het onderzoek wordt voortgezet, want het is niet duidelijk welke doelgroepen nou meer risico lopen.

Besluit van de Gezondheidsraad 8 april:
De AstraZeneca vaccinatie voor mensen onder de 60 jaar is gestopt. De Gezondheidsraad adviseert om mensen onder de 60 jaar te vaccineren met een ander vaccin dan AstraZeneca. 
De kans op de zeer zeldzame bijwerking groter is voor mensen onder de 60 en daarom is gekozen voor dit advies. Mensen die al hun eerste vaccinatie met AstraZeneca hebben gehad, kunnen de tweede prik kan nog wel halen, omdat de bijwerkingen vooral na de eerste prik voorkomen, zegt de raad.

Mensen boven de 60 jaar worden nog wel opgeroepen voor vaccinatie met AstraZeneca. De mogelijke gezondheidsschade door COVID 19 is veel groter bij 60-plussers dan eventuele schade door AstraZeneca, volgens EMA

Bron: NOS en Rijksoverheid