Bibliotheek

Filmpjes

Hier zie je korte filmpjes over kinderen met sikkelcelziekte en thalassemie in Nederland. Deze filmpjes zijn gemaakt in opdracht van Oscar Nederland, om de patiënten een beter beeld te geven over de ziekte zelf en om te laten zien hoe het leven van een patiënt er uit ziet. Deze twee filmpjes zijn slechts voorbeelden. Meer vindt je op onze DVD ‘Oscar leeft met Sikkelcel’ en DVD ‘Pioniers voor het leven (thalassemie). Deze zijn te bestellen via onze website. Als je lid wordt van Oscar, kun je hem ook als welkomstgeschenk kiezen.

Fragment uit de DVD ‘Pioniers voor het leven’ (thalassemie)
In dit filmpje zie je Kyren. Zij is thalassemie patiënt. Een dapper meisje wat zelf veel over haar ziekte weet. Je ziet haar in het ziekenhuis, maar ook thuis en op school .In het filmpje thalassemie goed uitgelegd.

Fragment uit de DVD ‘Oscar leeft met Sikkelcel’ (sikkelcelziekte)
Drie patiëntjes met sikkelcelziekte komen aan het woord. De opname is gemaakt op verschillende scholen. Het filmpje legt goed uit wat sikkelcelziekte is en waar je op moet letten.

Fragment uit de DVD ‘Oscar lives with Sickle Cell’ (vertaald naar het Engels)
In dit filmpje zie je Ben; hij heeft sikkelcelziekte.
This is the story of Ben, a boy with sickle cell disease.

Een leuke cartoon over thalassemie in het Engels

Emanuel, een patiënt met sikkelcelziekte, zingt samen met zijn zus Damilola het prachtige lied van Marco Borsato. Geweldig, luister maar eens!

Mookie is een kort Nederlandstalig filmpje over een dapper jongetje dat lijdt aan sikkelcelziekte. Het jongetje heet Mookie en gedraagt zich niet als een ziek jongetje. Hij leeft vol spanning en avontuur en is nergens bang voor, zegt hij.

De volledige film ‘Mookie’ op DVD,is te bestellen via onze website www.oscarnederland.nl

Voor meer informatie over de film zelf:
http://www.mookiedefilm.nl/

Het beenmerg, onze bloedfabriek.
Wat gebeurt er in het beenmerg? Hoe worden de verschillende bloedcellen aangemaakt en wat is hun functie? Ook het vervangen van de bloedfabriek komt aan de orde, met andere woorden een stamcel of een beenmergtransplantatie. Een leuk, maar vooral leerzaam filmpje!

Kinderboeken

Dubbel feest / Dòbel fiesta (2014)   

chantal cooper boek dubbelfeest

Jaleesa heeft sikkelcelziekte maar vindt het leven één groot feest !
Jaleesa tin enfermedat di sikkelcel, pero e ta haña ku bida ta un fiesta grandi

Het boek is enerzijds in het Nederlands en als je hem omdraait is het in het Papiaments

Dubbel feest is een leuk verhaal over een 9 jarig meisje met sikkelcelziekte.  De lezertjes zullen zich met Jaleesa kunnen identificeren en spelenderwijs de ziekte beter gaan begrijpen en gemotiveerd raken om ondanks alle obstakels door te zetten. Het boek dient tevens als handvat voor ouders om sikkelcelziekte bespreekbaar te maken met de sociale omgeving van het kind, hetgeen moet leiden tot verbreding van de kennis en begrip.

De schrijver is Chantal Cooper. Zij is medeoprichter van OSCAR Nederlandse Antillen.

Chantal Cooper heeft zelf sikkelcelziekte. Zij heeft mede dankzij haar opvoeding en de juiste begeleiding van haar kinderarts, obstakels kunnen overwinnen en is afgestudeerd in de Engelse taal- en letterkunde.  Klik HIER voor meer informatie over Chantal Cooper

Tweetalige uitgave (Nederkands/Papiaments.),
full colour, Gebonden

Auteur: Chantal Cooper
ISBN: 9789088505539
e-ISBN: 9789088505645
72 pagina’s
Gebonden
1ste druk

Dit is de directe link naar het boek: Dubbel Feest

Maisa en de maan (2015)

Maisa-en-de-maan-VK-800

Maisa en de maan lijken op elkaar. Ze zijn allebei ziek. Maar misschien heeft Maisa superkrachten. Kan ze de maan daarmee beter maken?

Een fantasievol (voor)leesboek met aansprekende tekeningen voor kinderen van zes tot en met tien jaar.

Maisa en de Maan’ is geschreven en geillustreerd door Glynis Terborg. In dit prentenboek wordt op een speelse manier uitleg gegeven over sikkelcelziekte en de impact hiervan op een kinderleven
Artikelnummer: ISBN 978-90-78790-00-6

Wil je het boek bestellen, of wil je meer informatie over het boek en over de schrijver?
Maisa en de maan Websites voor Kinderen

De cyberpoli is een online en interactieve ontmoetingsplaats voor kinderen en jongeren met een chronische ziekte, waaronder ook sikkelcelziekte en thalassemie.

www.cyberpoli.nl

Op deze site kunnen kinderen en jongeren met een chronisch ziekte anoniem een vraag stellen over hun ziekte, ervaringen uitwisselen met andere kinderen of gewoon gezellig chatten met andere kinderen.

www.opeigenbenen.nu 
informatie voor jongeren met een chronische aandoening die een transitie (overgang) doormaken naar volwassenheid op verschillende thema’s: Ik, Zorg, Relaties, Studie, Werk, Wonen, Vervoer, Vrije tijd, Sport en Ouders.