Bij een stamceltransplantatie wordt de bloedfabriek van de patiënt vervangen door een gezonde bloedfabriek van een donor. Dit lijkt makkelijk, maar dat is het niet. Het is een zware behandeling en er zijn risico’s aan verbonden. Er zijn namelijk risico’s op infecties of op afstoting met nare gevolgen. Een besluit nemen is daarom erg moeilijk.
In elke lichaamscel zit een kenmerk met een bepaalde code, dat ook wel HLA typering wordt genoemd. Dit kun je ook zien als een soort streepjescode en deze is bij ieder mens anders. Een deel van dit HLA is afkomstig van de vader en een deel van de moeder. De reden dat een broer of zus van de patiënt, de beste donor kan zijn, is dat ze heel toevallig exact dezelfde streepjescode hebben gekregen van hun ouders. Ze kunnen dus een identieke HLA typering hebben. Dat is een perfecte match voor de kleinste kans op afstoting. Als een broer of zus ‘niet’ geschikt is als donor, of er zijn geen broers of zussen, dan kan gekeken worden of er een geschikte donor is binnen de stamceldonorbank. De kans op het vinden van iemand met exact dezelfde HLA typering is echter heel klein.
In de witte bloedcellen zitten T-cellen die lichaamsvreemde cellen die als het ware continu alle lichaamscellen scannen op de zogenaamde streepjescode. Wanneer ze rare dingen tegenkomen willen ze die cellen afbreken. Daarom is het van belang dat het HLA van de donor zo veel mogelijk lijkt op die van de ontvanger.
Stel dat er een geschikte donor is…. dan blijft de keuze moeilijk om wel of niet voor een stamceltransplantatie te kiezen.
Dr. F. Smiers, hemato-oncoloog, gespecialiseerd in stamceltransplantaties bij sikkelcelziekte en thalassemie, legt heel goed uit wat beta-thalassemie is en helpt jou als patiënt of ouders van kinderen met thalassemie bij het maken van de moeilijke beslissing om wel of niet voor een stamceltransplantatie te kiezen. Het is geweldig uitgelegd in begrijpelijke taal voor jong en oud.